Bariaatriline lõikus vajab tähelepanelikku mikrotoitainete hindamist enne ja pärast operatsiooni

Ülekaalulisuse ravis kasutatakse toetava meetodina kirurgilist ravi. Eesti esmatasandi bariaatrilise patsiendi käsitluse ravijuhendi järgi peaks lõikuse soovitust kaaluma anda täiskasvanud inimesele, kelle kehamassiindeks (KMI) on vähemalt 35, varasem terviknõustamine on jäänud tulemusteta ja kellel esinevad kaasuvad haigused. Lõikust soovitatakse ka inimestele, kelle KMI on üle 40, kirjutab üldkirurg Ott Lauer (Ida-Tallinna Keskhaigla) Lege Artises

Ülekaalulisust ja bariaatrilise operatsiooni eelset käsitlust hõlmavates uuringutes on näidatud, et ülekaalulistel patsientidel on tavapopulatsiooniga võrreldes mikrotoitainete tasemed kehvemas seisus. Näiteks on ülekaalulistel inimestel märkimisväärselt madalam D-vitamiini tase, foolhappe ja B12-vitamiini tase veres. Ka on vähenenud raua, tsingi ja vase tasemed kehas.

Ka pärast operatsiooni tuleb patsientidel tähelepanelikult jälgida oma toitumist ja saada spetsialistilt soovitused. Esiteks väheneb pärast operatsiooni tarbitava toidu hulk ja toiduvalikuid tehes tuleb arvestada seda. Lisaks on Eestis kasutavatel meetodite puhul põhimõte, et operatsiooni käigus vähendatakse otseselt toitainete omastamises osaleva peensoole pikkus. Kuna imendumispind väheneb, siis lisaks mikrotoitainetele võib tekkida valkude defitsiit, sest nende imendumine võtab kauem aega seedekulgas kui kergesti omastatavate süsivesikute oma. Kuna operatsioonil on pikemaajaline mõju, siis tegelikult tuleks toitumisvalikutel võtta muutunud toitainete omastamise põhimõtted kaasa terveks eluks.